Hoppa till innehåll

Hälsoprogram GSD IV

GSD IV

GSD IV är en sjukdom med dödlig utgång, dock sker detta oftast redan innan kullen föds.

Sjukdomen upptäcktes i USA av Professor John Fyfe. Han hittade en förändring i genen GBE1 som orsakar sjukdomen GSD IV. Förenklat uppstår ett fel i de kemiska processer som ska omvandla socker till användbar energi. Sockerämnena, eller gluciderna, lagras i cellerna som glycogen. Vid fysisk aktivitet omvandlas glycogenen i normala fall till användbar energi. Vid GSD IV kan kattungen däremot inte lagra glycogen, vilket medför att den drabbade kattungen dör innan födseln eller dör inom ett par dygn. I enstaka fall har kattungar överlevt fram till att de är ca 8-12 månader gamla. Därefter drabbas kattungen av ett allvarligt sjukdomsförlopp som innebär att den får hög feber, och varken antibiotika eller cortison har någon verkan. Kattungen får muskelskakningar som inte går att häva, muskelförtvining, som försvårar rörelse och förmågan att äta, samt muskelkramper och allmän muskelsvaghet. Slutligen leder sjukdomen till förlamning och kort därefter dör katten i en hjärtattack eller hamnar i koma och somnar in.

Recessiv nedärvning

Nedärvning av GSD IV är recessiv. För att en kattunge ska drabbas av GSD IV, ska den ha ärvt defekta gener från båda sina föräldrar. Dvs katten har dubbel uppsättning av den genen. Det kallas att den är homozygot.

En katt som är heterozygot har bara ärvt den sjuka genen från en av föräldrarna och en frisk gen från sin andra. Det kallas då att de är bärare och de kan aldrig själva utveckla sjukdomen. En bärare nedärver antingen den sjuka genen eller den friska genen till sin avkomma.

Norska skogkatter som används i avel ska ha en känd GSD IV-status. Om föräldrar eller tidigare generationen är fria från GSD IV och detta är noterat i stamtavlan, så är även deras avkommor att betraktas som fria. Avkommorna efter två fria föräldrar behöver således inte testas utan anses fria (normal status).

Om du är osäker på din katts status kan du titta i SVERAKS databas Findus eller i PawPeds.

Okänd GSD IV status

Om kattens GSD IV status är okänd måste den testas innan parning för att säkerställa att man inte parar bärare med bärare. Det kan man enkelt göra genom att ta ett svabb- eller blodprov som skickas till ett laboratorium för analys. Det finns flera olika labb som utför GSD IV-test. Bifoga resultaten vid registrering av kullen.

På Fifes årsmöte 2011 beslutades att följande regler skall gälla ang. GSD IV
  • Bärare får inte paras med bärare.
  • Bärare kan användas i avel men endast med partner med normal status, avkommorna bör testas.
  • Avkommor efter bärare, som är tänkta till avel, ska testas.

Frågor eller funderingar?

Hälsoprogram HCM

Information om PK-def

Laboratorier

Pawpeds

Translate »